طرز تهیه شامی رشتی اصل با گوشت چرخ نموده و بدون گوشت
به گزارش مجله جهانگیر، شامی رشتی، سفری بی نظیر به دلِ طعم های شمال کشور است. این غذا با لپه و نخود تهیه می گردد و بافتی پوک و طعمی بی نظیر دارد. قبلا در کتاب کاله طرز تهیه شامی کباب را مرور نموده بودیم. با ما همراه باشید تا در ادامه طرز تهیه شامی رشتی اصل با گوشت چرخ نموده و بدون گوشت را یاد بگیرید.
مواد لازم برای تهیه شامی رشتی با گوشت چرخ نموده
- گوشت گوسفندی 400 گرم
- نخود 1/3 لیوان
- لپه 1 لیوان
- پیاز 1 عدد
- تخم مرغ 2 عدد
- نمک، فلفل و ادویه به میزان لازم
طرز تهیه شامی رشتی با گوشت چرخ نموده
1. آماده کردن و پخت حبوبات
اولین مرحله از طرز تهیه شامی رشتی این است که لپه و نخود را در میزانی آب به مدت 12-24 ساعت بخیسانید و بعد آبش را بگیرید و آن ها را با آب در یک قابلمه بریزید و یک پیاز درسته را داخلش بگذارید تا به مدت یک ساعت بپزند.
نکته: علت استفاده از پیاز گرفتن بوی زهم حبوبات است.
2. پخت گوشت
هم زمان که لپه می پزد باید گوشت را به همراه یک پیاز که از وسط نصف نموده اید و چند حبه سیر با میزانی زردچوبه و فلفل سیاه با آب در یک قابلمه به مدت 2 ساعت بپزید.
نکته: بهتر است از مغز ران یا گوشت گردن گوسفند بهره ببرید.
3. مخلوط کردن مواد
اکنون در این مرحله ابتدا حبوبات پخته شده را در یک آبکش بریزید تا کاملا آبش خارج گردد بعد آن ها را داخل میکسر بریزید و میکس کنید تا پودر شوند. حالا به سراغ گوشت که کامل پخته و آبش کامل کشیده شده بروید و آن را خنک نموده بعد ریش ریش کنید. سپس حبوبات را با گوشت مخلوط کنید، میزانی نمک و فلفل را به همراه تخم مرغ به آن ها اضافه کنید بعد همه مواد را خوب با دست مخلوط کنید تا مواد چسبندگی پیدا نمایند.
نکته: شامی اصیل گیلانی یا شمالی باید حتما با گوشت ریش ریش تهیه گردد اما اگر زمان ندارید می توانید از گوشت چرخ نموده بهره ببرید.
4. پخت شامی رشتی
در آخرین مرحله از طرز تهیه شامی رشتی زمان آن رسیده که در یک ماهیتابه مناسب میزانی روغن بریزید و بعد به میزان یک گردو از مخلوط مایه شامی بردارید و کف دست شکل دهید و داخلش یک سوراخ ایجاد کنید و داخل روغن داغ سرخ کنید. این کار را تا اتمام همه مایه شامی ادامه دهید. این غذای خوشمزه را همراه نان، سبزی و ماست میل کنید. نوش جان!
نکات تکمیلی برای تهیه شامی
همان طور که دیدید و خواندید، تهیه و پختن شامی کباب رشتی کار ساده ای است اما برای داشتن یک شامی رشتی حرفه ای و اصیل باید نکات و فوت وفن های آن را هم به صورت کامل بدانید.
طرز تهیه شامی رشتی بدون گوشت
شامی رشتی اصیل همواره گوشت دارد اما اگر گیاه خوار هستید یا منع مصرف گوشت دارید هم می توانید این غذا را در منزل تهیه کنید. برای تهیه شامی گیلانی بدون گوشت کافی است مثل شامی اصیل نخود و لپه که خیس خورده را با پیاز و سیب زمینی و زردچوبه بپزید بعد آبکش کنید و داخل میکسر یا غذاساز بریزید تا خوب مخلوط گردد در نهایت هم نمک و آرد نخودچی را با تخم مرغ به مواد اضافه کنید و خوب با دست ورز دهید و در نهایت در تابه مناسب سرخ کنید.
تهیه شامی رشتی با گوشت چرخ نموده
شامی در حالت عادی با گوشت چرخ نموده تهیه می گردد اما شامی اصیل گیلانی یا رشتی را باید حتما با گوشت ریش ریش تهیه کنید. اما اگر خواستید زمان کمتری صرف تهیه این غذا کنید درست مثل روش تهیه شامی ساده رشتی عادی آن را با گوشت چرخ نموده تهیه کنید.
تفاوت شامی رشتی با باقی شامی ها
شامی هم مثل خیلی از غذاها، در شهرهای مختلف به شیوه های مختل تهیه می گردد و گاهی تفاوت فقط مواد لازم آن است درست مثل شامی رشتی که تفاوت اصلیش با دیگر شامی ها مواد اولیه اش است. در شامی رشتی معمولا از ترکیب لپه، نخود و لوبیا استفاده می گردد. این در حالی است که شامی شهرهای دیگر معمولا فقط لپه دارد. روش تهیه شامی لپه را می توانید با جزییات در کتاب کاله مطالعه کنید.
تفاوت دیگر شام رشتی استفاده از گوشت ریش ریش به جای گوشت چرخ نموده است. البته در بعضی شامی ها به جای گوشت قرمز از گوشت مرغ استفاده می گردد. تهیه شامی مرغ را هم می توانید در کتاب کاله بخوانید.
البته تفاوت دیگر این شامی نبود سیب زمینی در آن است که البته بعضی از مردم رشت به آن سیب زمینی هم اضافه می نمایند. اگر دوست دارید نوع دیگر تهیه شامی بدون سیب زمینی را هم بدانید، تهیه شامی کباب بدون سیب زمینی در کتاب کاله موحود است.
تهیه شامی با کوبیده آبگوشت
در گذشته خیلی ها برای تهیه شامی رشتی همان کوبیده آبگوشت را با تخم مرغ ترکیب می کردند و بعد درست مثل شامی سرخ می کردند. بنابراین اگر دوست دارید می توانید از همان ترکیب برای تهیه شامی رشتی بهره ببرید.
منبع: کتاب کاله