اسرار تابلو سالواتور موندی، منجی دنیا

به گزارش مجله جهانگیر، عبارت سالواتور موندی که در زبان لاتین به معنای منجی دنیا است، به موضوعی در شمایل نگاری اشاره داشته که تصویر مسیح را نشان می دهد. چهره معمایی تابلو سالواتور موندی چیزی غیر از نمونه بیش ازحد غرب زده از صورت عیسی مسیح را به تصویر نمی کشد و این خیلی واضح است. بااین حال، هم فرسایش طبیعی نقاشی و هم تکنیک منحصربه فرد نقاش، تجزیه وتحلیل واضح ویژگی های این اثر را دشوارتر می نماید.

اسرار تابلو سالواتور موندی، منجی دنیا

با اسرار تابلو مونالیزا آشنا هستید؟

تاریخچه و مشخصات تابلو سالواتور موندی

تابلو سالواتور موندی در سال 1490 -1500 به وسیله لئوناردو داوینچی و احتمالاً برای لویی دوازدهم پادشاه فرانسه و همسر بریتانیایی او کشیده شده است. این اثر فراموش نشدنی داوینچی بر روی تابلو 26 اینچی، تصویر مسیح را همان طور که در انجیل یوحنا 4:14 توصیف شده، با رنگ روغن نقاشی نموده است. در این نقاشی مسیح به عنوان منجی دنیا، ملبس به لباس های دوره رنسانس و با ریش سبک، به تماشاگر ثابت نگاه می نماید و دست راست خود را برای دعا کردن برافراشته و در دست چپ خود یک گوی نگه داشته است.

معروف ترین نقاشان اروپا را بشناسید.

دلیل ناپدید شدن تابلو سالواتور موندی یا منجی دنیا

در سال های 1763 تا 1900 تابلو سالواتور موندی که به وسیله سر چارلز رابینسون به عنوان اثری از برناردینو لوئینی شاگرد داوینچی خریداری شده بود، ناپدید شد و در آن موقع اعتقاد بر این بود که این تابلو از بین رفته است. بعدها این تابلو در سال 1958 در ساتبی انگلستان پیدا شد و در آن موقع به قیمت 45 پوند فروخته شد. سپس دوباره ناپدید شد، تا اینکه در سال 2005 در یک خانه حراجی کوچک در ایالات متحده خریداری شد. در نوامبر 2017 در یک حراجی در کریستی نیویورک تابلو سالواتور موندی به قیمت 450312500 دلار فروخته شد که یک رکورد تازه برای یک اثر هنری است. شایعاتی مبنی بر اینکه تابلو سالواتور موندی به وسیله محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی خریداری شده است، وجود دارد و کسی جای آن را نمی داند.

تفسیر گوی در تابلو سالواتور موندی یا منجی دنیا

متخصصان هنری توافق دارند که گوی شیشه در تابلو سالواتور موندی نماد دنیا است. توپ در این تابلو فاقد جزئیات واقع بینانه شکست و انعکاس نور هنگام عبور از یک گوی بلوری است. به عبارت دیگر، در حالت واقعی گوی باید یک تصویر معکوس و کوچک از لباس و دست نگهدارنده آن نشان دهد. بعضی از مورخان هنر معتقدند که این اثر را داوینچی نقاشی ننموده است؛ زیرا داوینچی آن را امضا ننموده و هیچ اثری از نام او در تابلو وجود ندارد. بعضی از اساتید ایتالیایی که در خصوص اوپتیک تحقیق و مطالعه می نمایند، اظهار کردند که اگر داوینچی یک گوی جامد شیشه ای نقاشی نموده بود، باید برای نشان دادن شکست نور اشیا پشت گوی را خمیده نشان می داد.

نقاش سالواتور موندی یا منجی دنیا کیست؟

تفسیر دیگر در خصوص تابلو سالواتور موندی به وسیله والتر آیزاکسون ارائه شده و وی حدس می زند که خمیده کشیده نشدن اشیای پشت گوی، انتخاب آگاهانه هنرمند بوده است. وی می گوید: داوینچی درک عمیقی از شکست و رفتار کلی نور داشت و بعلاوه او در خصوص جزئیات نیز وسواس به خرج می داد. اما هدف او از دور زدن قوانین اوپتیک این است که به ماهیت معجزه آسای موضوع نقاشی اشاره کند. مارتین کمپ، یکی دیگر از محققان اثر داوینچی، غیرمعمول بودن گوی شیشه ای را مربوط به آیین مذهبی توصیف می نماید. بنابراین پذیرفته شده ترین نظریه در خصوص گوی این است که داوینچی عمداً تصمیم گرفت که انعکاس گوی را نادیده بگیرد تا به نوعی به رجحان و تسلط خدا بر نظام قوانین طبیعی اشاره کند؛ ویژگی معجزه آسایی که او را به عنوان ناجی دنیا تأیید و تقویت می نماید.

تفسیر حرکات بدن در تابلو سالواتور موندی

یکی از بارزترین خصوصیات آثار داوینچی این است که در نقاشی های خود موضوعات را به روش واقع گرایانه ای به نمایش می گذارد. نه تنها چهره های موجود در آثار داوینچی تحمیلی و غیر استادانه به نظر نمی رسند، بلکه حالت چهره ها و ژست های آرام تصاویر به طور واقعی درهم آمیخته شده است. با آنالیز هر یک از آثار داوینچی که چهره انسانی را به تصویر می کشد، می توان مشاهده کرد که تصاویر چهره ها از ژست کاملاً رو به بیننده پرهیز می نماید و در عوض دارای موقعیتی آرام با گردن و شانه های کمی خمیده نسبت به صورت است. بااین حال، چهره نقاشی شده در تابلو سالواتور موندی شرایط کاملاً تمام رخ را نشان می دهد که باعث شده بسیاری از کارشناسان شک نمایند که آیا داوینچی واقعاً این اثر را نقاشی نموده است. بسیاری بر این باورند که ممکن است وی در فراوری آن همکاری داشته باشد، اما مسئولیت ترکیب بندی نقاشی را بر عهده نداشت.

منبع: ژیوار
انتشار: 5 فروردین 1401 بروزرسانی: 5 فروردین 1401 گردآورنده: jahangirrazmi.ir شناسه مطلب: 1761

به "اسرار تابلو سالواتور موندی، منجی دنیا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اسرار تابلو سالواتور موندی، منجی دنیا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید