چهار اشتباه رایج درباره ماجرای افزایش یارانه
به گزارش مجله جهانگیر، یارانه خرداد روز شنبه بیستم ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز شد و سرپرستان خانوار مثل همیشه می توانند مبلغ یارانه را به صورت نقدی از خودپرداز بانک ها دریافت کنند، اما در این حالت دیگر خبری از افزایش 20 درصدی یارانه نخواهد بود.
به گزارش خبرنگاران؛ سیاست نو دولت در حوزه یارانه، تمرکز روی سبد کالایی و غذایی است. به همین منظور بدون زور و اجبار با استفاده از سه مشوق، تلاش می کند یارانه نقدی خانوار ها را در قالب طرح کالابرگ به سمت خرید موادغذایی سوق دهد. اگر در روز های اخیر که مردم چشم انتظار دریافت یارانه خرداد بوده اند، عبارت هایی مثل افزایش 20 درصدی یارانه، اعتبار اضافی 80 هزار تومانی و... به گوشتان خورده و به نوعی دچار سردرگمی شده اید، این نوشته اصل ماجرا را به زبان ساده شرح می دهد.
1- افزایش 20 درصدی یارانه شامل همه می شود
افزایش 20 درصدی یارانه فعلا، تنها شامل بخشی از خانوار های حاضر در دهک اول تا سوم می شود. جمعیت سه دهک اول 24 میلیون نفر است که از این تعداد دو میلیون و 200 هزار خانوار، معادل حدود 8.5 میلیون نفر، زیر پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند. این گروه، یارانه 400 هزارتومانی دریافت می کنند و به شرط خرید اعتباری در طرح کالابرگ، مشمول افزایش 20 درصدی یارانه خواهند شد.
افزایش 20 درصدی یارانه از شنبه 13 خرداد کلید خورد و اگرچه فعلا تنها شامل گروهی از افراد حاضر در دهک یک تا سه می شود، اما به زودی قرار است خانوار های حاضر در سایر دهک ها نیز از آن برخوردار شوند. به طور کلی افزایش 20 درصدی یارانه، امتیازی تشویقی برای کسانی است که اعتبار خود را در قالب کالابرگ خرج می کنند.
یارانه خانوار هایی که سراغ خرید اقلام خوراکی در قالب طرح کالابرگ الکترونیکی می روند، پس از افزایش 20 درصدی معادل 80 هزار تومان اضافه می شود. افزایش 20 درصدی یارانه به ازای هر نفر جداگانه محاسبه خواهد شد. در این حالت یک خانوار چهارنفره حاضر در دهک اول تا سوم، علاوه بر یک میلیون و 600 هزار تومان یارانه معمول، بابت افزایش 20 درصدی یارانه، می تواند از 320 هزار تومان اضافی برخوردار شود، اما آن را باید تنها صرف خرید 11 قلم کالای ضروری کنند.
2- یارانه به 480 هزار تومان رسیده
افزایش 20 درصدی یارانه نه در قالب پول نقد، بلکه در قالب اعتبار با قابلیت مصرف در طرح کالابرگ به دست مشمولان می رسد. اعتبار پرداختی به هرحال در قالب تخفیف اعمال می شود و خریدار ناچار است مبلغی هر چند ناچیز را از جیب خودش پرداخت کند. به همین علت حداقل در گروه هدف اولیه، یعنی خانوار های زیر پوشش کمیته امداد یا کسانی که از بهزیستی کمک می گیرند، دریافت یارانه به صورت نقدی همچنان جذابیت خود را حفظ خواهد کرد.
بیشتر بدانید | کالابرگ الکترونیک همان یارانه نقدی است که در قالب یک پلتفرم، به اعتبار خرید تبدیل می شود. مردم می توانند با مراجعه به فروشگاه های تحت قرارداد از میان 11 قلم کالا، آنچه نیاز دارند را با استفاده از کالابرگ خریداری کنند
یارانه نقدی به این ترتیب همچنان تداوم خواهد داشت. دولت هم با این موضوع مسئله ای ندارد و، چون در نظرسنجی ها متوجه شده قالب مردم به تداوم واریز یارانه نقدی در قالب اسکناس علاقه دارند به تمام مشمولان اختیار تصمیم گیری درباره یارانه ها را داده است. کسی که عوض پول نقد، کالای اساسی و اقلام خوراکی خریداری می کند، سه جایزه دریافت می کند؛ مورد اول این است که اعتبار خرید یک ماه زودتر از موعد پرداخت یارانه در دسترس قرار بگیرد. مورد دوم امکان خرید اقلام خوراکی با تخفیف است و سومی افزایش 20 درصدی یارانه خواهد بود.
3- افزایش 20 درصدی یارانه، نقدی است
افزایش 20 درصدی یارانه حتی الان که فقط به خانوار های زیرپوشش کمیته امداد و بهزیستی تعلق می گیرد هم به شرط و شروطی موکول شده است. یعنی اگر سرپرست خانوار حداقل 320 هزار تومان از یارانه هر نفر را خرج کنند، مشمول دریافت 80 هزار تومان یارانه اضافی به ازای هر عضو خانوار خواهد شد.
افزایش 20 درصدی یارانه در قالب واریزی 80 هزار تومانی برای مشمولان کالابرگ، قابلیت برداشت نقدی ندارد
یارانه 80 هزار تومانی اضافی، به صورت اعتبار اختصاص پیدا می کند و مشمولان امکان دریافت نقدی آن وجود ندارند. افزایش 20 درصدی یارانه با این سروشکل به منظور تشویق سرپرست خانوار به خرید کالای اساسی و اقلام غذایی عوض دریافت یارانه نقدی اجرا شده. می گویند در ادامه دهک های چهار به بعد با یارانه 300 هزار تومانی چنین امکانی پیدا می کنند.
کالابرگ به سرپرست خانوار اجازه می دهد تقریبا حدود یک ماه قبل از واریز یارانه نقدی، خرید اعتباری کالا هایی پرمصرف مانند قند، شکر، برنج، ماکارونی، روغن، تخم مرغ، مرغ، انواع لبنیات و گوشت را انجام دهد، اما چنانچه تمایل داشته باشد می تواند مثل قبل نسبت به دریافت یارانه نقدی از خودپرداز ها اقدام کند. قیمت 11 قلم کالای قابل خریداری در طرح کالابرگ بر اساس نرخ اردیبهشت 1401 مشخص می شود. به عنوان مثال قرار است در این طرح قیمت یک کیلو گوشت قرمز (احتمالا منجمد) 110 هزار تومان و قیمت یک عدد پنیر 17 هزار تومان باشد.
کالابرگ الکترونیک همان یارانه دولتی است که در قالب یک پلتفرم، عوض پول نقد به اعتبار خرید تبدیل می شود تا مردم با مراجعه به فروشگاه های تحت قرارداد بتوانند از میان 11 قلم کالا، آنچه نیاز دارند را خریداری کنند. سرپرست خانوار می تواند به صورت اعتباری تقریبا حدود یک ماه قبل از واریز یارانه نقدی، خرید اعتباری کالا هایی پرمصرف مانند قند، شکر، برنج، ماکارونی، روغن، تخم مرغ، مرغ، انواع لینیات و گوشت را انجام دهد، اما چنانچه تمایل داشته باشد می تواند مثل قبل نسبت به دریافت یارانه نقدی از خودپرداز ها اقدام کند.
افزایش 20 درصدی یارانه در قالب واریزی 80 هزار تومانی برای مشمولان کالابرگ، قابلیت برداشت نقدی ندارد و تنها می توان آن را در قالب کالابرگ به صورت اعتباری صرف خرید کرد.
بیشتر بدانید | شیر، پنیر، تخم مرغ، مرغ، روغن مایع، ماکارونی، قند و شکر، ماست پرچرب، برنج ایرانی، حبوبات و گوشت منجمد گوساله از جمله اقلامی هستند که در طرح کالابرگ ارائه می شوند. متقاضی در صورت نیاز قادر است اعتبار کالابرگ را تنها صرف خرید اقلام موردنیاز خود کند
4- مدیریت کالابرگ ساده است
افزایش 20 درصدی یارانه و به طور کلی استفاده از طرح کالابرگ آنقدر ها که در اخبار و گزارش ها می خوانید، ساده و سرراست نیست. زیرساخت های اجرای طرح هنوز به طور 100 درصد کامل نشده است به همین علت شاید مردم در شروع برای پیدا کردن فروشگاه های تحت قرارداد دچار زحمت شوند. حدود یک میلیون فروشگاه در کشور وجود دارد، اما حدود 60 هزار از این فروشگاه ها به سامانه متصل شده اند. مراجعه به فروشگاه های زنجیره ای بزرگ مثل افق کوروش، رفاه، دیلی مارکت، جانبو، گندم و هفت بهترین گزینه است.
محاسبه و مدیریت اعتبار یارانه خانوار و رقم هزینه شده برای خرید، قبل از افزایش 20 درصدی یارانه هم پیچیده بود. به منظور مدیریت ماجرا مراجعه به سامانه شما به نشانی shoma.sfara.ir یا دانلود اپلیکیشن شما یا با استفاده از کد دستوری ستاره، 500، ستاره، 1463، مربع توصیه شده. محل فروشگاه های ارائه کننده خدمات و باقیمانده اعتبار خرید از این راه ها امکان پذیر است.
کالابرگ الکترونیکی به صورت اختکمک در دسترس خانوار ها قرار می گیرد و آن ها می توانند یک ماه زودتر از واریز یارانه از اعتبار خود استفاده کنند. چنانچه سرپرستان خانوار از کالابرگ الکترونیکی استفاده نکند، می تواند در موعد پرداخت یارانه نقدی، رقم کامل را مانند سابق از خودپرداز بگیرد و در صورت استفاده بخشی از اعتبار، باقیمانده مبلغ قابل برداشت خواهد بود.
یارانه نقدی روز بیستم هرماه واریز می شود و سرپرست خانوار یک ماه فرصت دارد این اعتبار را در قالب کالابرگ الکترونیک بابت خرید کالا های اساسی خرج کند. اگر او 320 هزار تومان را از 20 هر ماه تا ساعت 12 روز 20 ماه بعد خرید کند، اعتبار مازاد برایش شارژ و ماه بعد دوباره تکرار می شود.
کددستوری کالابرک الکترونیکی اجاره می هد اعتبار باقیمانده و جزییات تراکنش ها را زیر نظر بگیرید. سرپرست خانوار به منظور مشاهده موجودی و باقیمانده اعتبار یارانه، باید با تلفن همراهی که به نام خودش ثبت شده کد دستوری ستاره، 788، ستاره، 28، مربع یا ستاره، 500، ستاره، 1463، مربع را شماره گیری کرده یا به درگاه اینترنتی shoma.sfara.ir مراجعه کند. سرپرستان خانوار همچنین از طریق اپلیکیشن شما می توانند ریز تراکنش های کالابرگ را مشاهده کنند.
منبع: فرارو