نیازهای بدن برای مبتلا نشدن به کووید-19
به گزارش مجله جهانگیر، با اوج دریافت شیوع بیماری کووید-19 که از یک کرونا ویروس جدید منشأ می گیرد، کوشش های بی شماری در گوشه و کنار دنیا برای مقابله با آن شکل گرفته است. یکی از مهم ترین موضوعاتی که این روزها برای پیشگیری از این بیماری با آن روبرو هستیم، توصیه های تغذیه ای است. محققان کشور، این موضوع را آنالیز نموده اند.
به گزارش خبرنگاران، در دسامبر 2019 برای اولین بار در شهر ووهان استان هوبئی چین، پس ازاین که مردم بدون علت مشخصی دچار پنومونی شدند و واکسن ها و درمان های موجود مؤثر نبودند، نوع جدیدی از کروناویروس با قابلیت همه گیری در انسان شناسایی شد. کروناویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها را تشکیل داده و زیرمجموعه کروناویریده هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری های شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید-19 را شامل می شوند. این ویروس به طور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا می نماید و تا به امروز هفت کروناویروس منتقل شده به انسان، کشف شده اند.
به گفته متخصصان، بیماری کووید-19 یک بیماری عفونی به شدت مسری است که توسط یک کرونا ویروس جدید ایجاد می شود که می تواند از انسان به انسان به وسیله تماس نزدیک منتقل شود و هر فرد آلوده به این ویروس نیز به طور متوسط حدوداً سه فرد دیگر را آلوده می نماید.
شباهت ویروس کووید-19 با کرونا ویروس بیماری سارس بیش از 82 درصد است. در حال حاضر هیچ دارو یا واکسنی برای این بیماری وجود ندارد. به همین دلیل، یافتن روش های جایگزین جهت پیشگیری و کنترل تکثیر و انتشار ویروس احساس می شود. بدین منظور، رعایت کردن یک رژیم غذایی متعادل و سالم که حاوی تمامی مواد مغذی ضروری باشد برای حفظ سلامتی، بسیار اهمیت دارد و ممکن است در بهبود مقاومت بدن در مقابل کرونا ویروس جدید نیز مؤثر باشد.
در این زمینه، یک مطالعه مروری توسط متخصصانی از دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) صورت گرفته است که در آن مداخلات مبتنی بر تغذیه برای بیماری کووید-19 مورد آنالیز قرار گرفته اند.
بنا بر نکات برگرفته از این مطالعه، سوءتغذیه در همه مراحل زندگی منجر به اختلال در سیستم ایمنی بدن می شود. ازطرفی پاسخ ایمنی به عفونت، خود عاملی برای اختلال در شرایط تغذیه است.
به گفته کریم پرستوئی، پژوهشگر گروه تغذیه و بهداشت مواد غذایی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) و همکارانش در این تحقیق، کمبود بعضی مواد مغذی منجر به نقص در عملکرد سیستم ایمنی می شود. برای عملکرد مناسب سیستم ایمنی، دریافت کافی ویتامین هایی نظیر A، D، Bs، C و E، املاحی نظیر سلنیم، روی و آهن و همچنین اسیدهای چرب بلند زنجیر امگا 3 از رژیم غذایی، ضروری است.
آن ها می افزایند: رساندن مواد مغذی کافی به بدن، تبعات مثبتی چون افزایش عملکرد سیستم ایمنی، کاهش ترشح مولکول های التهابی، کاهش استرس اکسیداتیو و افزایش قدرت آنتی اکسیدانی بدن، حفظ یکپارچگی غشاء سلول های مبارز، حفظ اتصالات محکم بین سلول ها و پیشگیری از تغییر در ژنوم ویروس را به دنبال دارند و در درمان سارس و مرس که مشابه با کووید-19 هستند نیز مؤثر بوده اند.
مجریان این پژوهش معتقدند: با توجه به این که ویتامین ها و املاح ذکرشده فوق، به طورکلی توان سیستم ایمنی بدن را بالا می برند، رعایت یک رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از ابتلا به کووید-19 قابل توصیه است. به همین دلیل باید شرایط تغذیه ای بیماران مبتلابه کووید-19 نیز آنالیز شود و بر طبق نتایج آزمایش ها، میزان مکمل های لازم به آن ها و به سایر مردم توصیه شود.
این یافته های علمی پژوهشی در آخرین شماره از ماهنامه علمی پژوهشی طب نظامی وابسته به دانشگاه و پژوهشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) منتشر شده اند.
منبع: خبرگزاری ایسنا