نگهداری و تکثیر کاکتوس توپی (کاکتوس اچینو) چگونه است؟
به گزارش مجله جهانگیر، نگهداری کاکتوس اچینو گروزنی (توپ طلایی) در محیط خانه به راحتی امکان پذیر است همچنین تکثیر کاکتوس توپی به وسیله بذر و پاجوش انجام می گیرد.
با ما همراه باشید و با تور چین ارزان از شگفت انگیزترین کشور دنیا دیدن کنید بر روی دیوار چین سلفی بگیرید، از قصر ممنوعه دیدن کنید و در خیابان شانگهای پیشرفته ترین آسیا قدم بزنید.
کاکتوس اچینو گروزنی (کاکتوس توپی)
این کاکتوس بومی منطقه مکزیک و جنوب آمریکا از جمله کاکتوس هایی است که هواداران زیادی را به خود جلب کرده است. این گیاهی کروی شکل با رشدی کند، در بلوغ کامل نهایتاً به ارتفاع 90 و قطر 180سانتی متر می رسد. از مشخصات این گیاه وجود خارهای زرد رنگ و بریدگیهای عمیق طولی است. در مناطقی که آب و هوای آن ها مشابه اروپا است این نوع کاکتوس معمولاً گل نمی دهد.
کاکتوس توپی گیاهی است که باید حداقل چند ساعت در روز از نور خورشید بهره مند شود. درجه حرارت سرد را دوست ندارند و بنابراین در بهار بهتر است تنها زمانی که دمای بالای 15 درجه سانتی گراد می باشد آن را در خارج از ساختمان قرار دهیم.
- این گیاه بخاطر حفاظت خود در برابر آفتاب سوزان صحرا به سمت جنوب و جنوب غربی متمایل می شود که از آن به عنوان قطب نمای طبیعی صحرانوردی یاد می شود.
تکثیر کاکتوس توپی
تکثیر کاکتوس توپی به وسیله کاشت بذر و پاجوش انجام می گیرد. هنگامی که قطر این گیاه دایره ای شکل به مقدار 40 تا 50 سانتیمتر و همزمان نور دهی کافی باشد، کاکتوس اچینو شروع به گل دهی می نماید. گفتنی است این کاکتوس برای گل دادن به محیط گرمی احتیاج دارد بنابریان بایستی نور غیر مستقیم برای آن ها فراهم شود تا گل دهد و گل ها به بذر تبدیل شوند. بذرها در دمای 25 درجه جوانه می زنند البته شرط اول بذر گیری این است که کاکتوس در فصل زمستان در محیط سرد قرار گرفته باشد تا انرژی لازم برای رشد و گل دهی را داشته باشد.
گل ها بعد از مدتی تبدیل به غلاف هایی مملو از بذر شده و خشک شده می ریزد که باید آن ها را جمع آوری کرد و با کمی پیچ و تاب دادن از هم باز شده و بذرهای درونش آشکار می شود. دانه ها به رنگ قهوه ای مایل به قرمز یا رنگ کهربایی مایل به قرمز می باشد. این بذرها در این هنگام آماده کاشت می باشند.
- کاشت بذر در فروردین تا اردیبهشت درون ظروف سرپوشیده ویژه بذرکاری انجام می شود.
- نزدیک 6 ماه پس از کشت بذر خزانه ها برای جابجایی به گلدان های کوچک آماده هستند
- پس از کاشته شدن در گلدان 5 سال به درازا می کشد تا قطر آن ها به 15 تا 18 سانتیمتر برسد.
علاوه بر بذر زیاد کردن اچینوکاکتوس، این کاکتوس بوسیله گیاهچه های کوچکی که کنار بوته مادر ایجاد می شود نیز تکثیر می شود.
نگهداری کاکتوس توپی چگونه است؟
این کاکتوس برای فراوری تیغه های سخت و محکم احتیاج به نور شدید دارد و از این رو پرورش این کاکتوس به سبب آفتاب فراوان در ایران به آسانی انجام پذیراست.
آبیاری: آبیاری این گیاه بهتر است زمانی صورت گیرد که خاک آن کاملاً خشک شده باشد. معمولاً هر 4-5 هفته یکبار کافی است. و اگر آب و هوا گرم است با استفاده از 1-2 لیوان آب می توان تشنگی را رفع نمود. این گیاهان در برابر خشکسالی بسیار مقاوم می باشند. از آبیاری بیش از حد مخصوصاً در طول ماه های زمستان باید اجتناب نمود.
تغذیه و کود دهی: در بهار تغذیه با کود خاص، هر 15 روز یکبار و کودهای شیمیایی غنی از پتاسیم و بدون نیترات برای جلوگیری از رشد پوشش گیاهی بیش از حد و با بیماری های قارچی مناسب می باشد. گفتنی است برای گیاهان مسن یک گرم سولفات پتاسیم و یک گرم سوپرفسفات در لیتر هر هفته یکبار از خرداد تا مرداد کافی است همچنین کود ازته لازم نیست.
دمای مناسب: برای کاکتوس های جوان کمترین دمای لازم در فصول سرد نزدیک 10 درجه سانتیگراد می باشد، ولی کاکتوس های مسن تر در برابر دمایی نزدیک صفر درجه سانتیگراد نیز پایداری نشان می دهند.
تعویض گلدان: اچینو گرازونی گیاهی با رشد تابستانه و در نگهداری راحت است و براحتی با انواع خاک های غنی تطبیق پیدا می نماید، بهترین زمان تعویض گلدان در بهار بوده و ضروری است یک سال در میان تعویض گلدان صورت گیرد.
نکات لازم در نگهداری کاکتوس توپی
- برای داشتن گیاهی سالم و اینکه رشد سریع تری داشته باشد باید در تابستان گلدان را برابر آفتاب گذاشته و به آن آب کافی بدهید.
- به منظور جلوگیری از پوسیدگی قسمت های پائین کاکتوس در نتیجه تماس با خاک مرطوب بهتر است اطراف گیاه با سنگریزه پوشانده شود.
- در انتهای گلدان باید سوراخ به تعداد کافی وجود داشته باشد تا آب اضافی از آن خارج شود.
گل دهی کاکتوس توپی
- همانطور که در مبحث تکثیر کاکتوس توپی گفته شد هر یک از کاکتوس ها زمان گل دهی خاص خود را دارند ولی به طور کلی بیشتر آن ها در بهار و تابستان گلدهی دارند. البته ناگفته نماند که کاکتوس ها بسیار کم گل می دهند و حتی برای دیدن گل بعضی از آن ها باید سال ها صبر کرد اما در کاکتوس های معمولی پس از بلوغ گیاه که 2 تا 3 سال طول می کشد کاکتوس ها به گل برسند.
- پس از اینکه گیاه بالغ شد برای گل دهی بایستی احتیاج سرمایی آن رفع شود. به طور مثال برای کاکتوس های معمولی در اواخر تابستان گلدان ها را به فضای بیرون منزل و یا محل هایی که دمای کمتری دارند منتقل و فاصله آبیاری آن را زیاد شود.
- با سرد شدن تدریجی هوا فاصله آبیاری را به مقدار 20 و یا 30 روز یکبار افزایش یافته و کود دهی را به طور کامل قطع شود. با این روش گیاه به خواب رفته و در بهار سال بعد با انرژی بسیار زیادی رشد خود را شروع کرده و به گل می رود. البته با شروع رشد بایستی آبیاری و کوددهی نیز به طور مرتب انجام گیرد.
- رنگ گلها از زردکم رنگ تا زرد طلایی و گاه صورتی دگرگونی دارد.
مجله خبرنگاران
منبع: setare.com